SKŁADNIKI NA CIASTO
- 400g mąki pszennej
- 30g drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- bazylia ,oregano ,tymianek
SKŁADNIKI NA FARSZ
- 3 papryki
- 2 cebule
- parę plasterków szynki
- sól ,pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Mąkę wsypać do dużej miski,dodać sól i rozdrobnione drożdże.Zrobić wgłębienie,dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka oraz przyprawy .Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleka z wodą (ja dodałam trochę większą proporcję niż jest podane w przepisie -ciasto wydawało mi się zbyt suche )
Ciasto zagniatać przez około 10 minut .Następnie odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
PRZYGOTOWANIE FARSZU
Paprykę pokroić na mniejsze części ,cebulę i szynkę w kostkę .Wszystko podsmażyć na patelni i doprawić do smaku.Przestudzić.
Jak przygotujemy farsz ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokąty i nałożyć na każdy placek farsz.Ciasto z farszem zrolować i pociąć na 4 cm roladki .Roladki układać na blaszce (blachę wysmarować oliwą lub wyłożyć ją papierem do pieczenia) Piec w temperaturze 180*C -20-25 min .
Podawać z ketchupem lub innym sosem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz