poniedziałek, 5 listopada 2012

Nowe ciasto drożdżowe sypane z owocami

Przed włożeniem ciasta do piekarnika nałożyć na wierzch kruszonkę.

Jeszcze ciepłą polukrować.




Wspaniałe ciasto drożdżowe bez wyrabiania wystarczy tylko wsypać składniki a ciasto  robi się samo..Wspaniała alternatywa dla leniuchów oraz osób którym nie wychodzi tradycyjne ciasto drożdżowe ,gwarantuję że to z pewnością się uda.

SKŁADNIKI
  1 paczka drożdży-10dag
    1 szklanka cukru
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    4 jajka
    1 szklanka oleju
    ¾ szklanki mleka
    4 szklanki mąki
    ½ łyżeczki soli
    owoce- u mnie jabłka 2kg oprószone cukrem i cynamonem

NIE WOLNO ZMIENIAĆ KOLEJNOŚCI WSYPYWANIA SKŁADNIKÓW DO MISKI PODOBNO TO WAŻNE!!!!!

WYKONANIE

Te składniki to w zasadzie cały przepis,gdyż nic więcej na początek nie musimy robić tylko wrzucamy te składniki w takiej kolejności jak jest podane w przepisie do miski i przykrywamy na 3-4 godziny .
W między czasie gdy ciasto nam się samo praktycznie robi ,można przygotować  kruszonkę ,jeżeli ją lubicie i macie ochotą ją zrobić -potrzebne wam będą- 2 szkl mąki ,1szkl cukru,1/2 kostki schłodzonego masła,1 jajko.Ręką połączyć składniki i wstawić do lodówki .
Gdy nasze ciasto drożdżowe odleżało wystarczającą ilość czau mieszamy je łyżką na jednolitą masę i wylewamy na posmarowaną tłuszczem blaszkę ,na wierzch wykładamy gęsto owoce (u mnie jabłka pokrojone w ćwiartki z cukrem i cynamonem) posypujemy wierzch kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180*c  pieczemy (ja na termoobiegu) 50 min.Po wyjęciu jeszcze ciepłe lukrujemy lub schłodzone posypujemy cukrem pudrem .

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Czy zawsze dajesz kostkę drożdży - 100 g - na 4 szklanki mąki czy może ze względu na ciężkie nadzienie?

Unknown pisze...

Ja to ciasto zrobiłam tylko raz i ściśle trzymałam się przepisu ,przepis znalazłam w kalendarzu zdzieranym.Ciasto wyszło bardzo dobre i ta ilość drożdży nie zaważyła na jakości ciasta ,na pewno zrobię je jeszcze nie raz. Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Dziękuję za przepis.Ciasto jest super.Kiedy zaczęłam robić zorientowałam się ,że mam za mało mąki.Z konieczności więc część tak około 1/4 wsypałam mąkę razową.Na wierzch powtykałam jabłka i równo przez środek śliwki.Ciasto jest super smaczne jeszcze trzeciego dnia bo później już się skończyło.Tam gdzie były śliwki trochę się zapadło.Dzisiaj robię znowu dodam mąkę razową a na górę tylko jabłka , bo śliwki są za cięzkie.