środa, 5 grudnia 2012

SHTRUMBY KUBAŃSKIE

CIASTO JAK NA PIEROGI

CIASTO ROZWAŁKOWAĆ NA KWADRAT NAŁOŻYĆ FARSZ Z MIĘSA

PLACEK ZROLOWAĆ

NA KOŃCU CIASTO ZLEPIĆ ROBIĄC TZW.SZEW

POKROIĆ NA 3-4 CM KAWAŁKI

TAK UŁOŻYĆ NA GŁĘBOKIEJ PATELNI NIE ZALEWAJĄC ICH W CAŁOŚCI

A TO JUŻ EFEKT KOŃCOWY

 
A TAK WYGLĄDAŁY W ŚRODKU
 PRZEPIS NA CIASTO
800 g maki ,,Lubella do pierogów,,
1 jajko całe i 2 żółtka
ok.1,5 szklanki gorącej wody
5 łyżek oleju

WYKONANIE
Do maki dodać 1 jajko i 2 żółtka ,wlać olej oraz partiami dodawać gorącej wody mieszając ciasto palcami .
Wyrabiać ,jak już nie klei się do rąk wyrabiać jeszcze 10 min.
Po wyrobieniu przykryć ciasto nagrzaną miską i trzymać je tak ok 30 min. 

 FARSZ MIĘSNY
700 -800 g mięsa mielonego ( wieprzowo -wołowe)
1 większa cebula

sól
pieprz
trochę bułki tartej
POTRZEBNE TEŻ BĘDZIE
natka pietruszki
olej
woda
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany

Shtrumby można dusić w sosie śmietanowo-pomidorowym, lub po prostu gotować  w wodzie tak jak ja to zrobiłam ,
następnie można je jeść ze śmietaną lub przysmażonymi  pieczarkami.
Zawsze można je zamrozić jak mamy nadmiar.

SPOSÓB WYKONANIA Zagnieść ciasto,podzielić na części i rozwałkować.Do mięsa dodać podsmażoną cebulę,sól,pieprz oraz trochę bułki tartej.Na cienko rozwałkowane ciasto wyłożyć farsz mięsny,szpatułka dobrze je rozsmarować
,zostawić kawałek wolnego ciast na brzegu aby przy zwijaniu była możliwość sklejenia całości tak aby ciasto nam się nie rozwaliło.Jeśli płat ciasta jest zbyt duży to można go przeciąć na pół i skręcać w rulon.
Jak już mamy zrobiony rulon sklejamy koniec ciasta i tniemy je na 3-4 cm kawałki,rozchylamy lekko ciasto palcami i lekko spłaszczamy.Trzeba przygotować wysoką patelnię i wylać na nią trochę oleju.Shtrumby lekko przysmażyć po obydwóch stronach(sposób układania na zdjęciu) następnie wlać do oleju trochę ciepłej wody dusić tak 4-5 min następnie wlać na patelnię sos pomidorowy jak jest zbyt mało wody i shtrumby są nie zalane można jej dodać -dusić 15 -20 min
Jak nie macie ochoty na sos pomidorowy możecie ugotować je tylko w oleju i wodzie (ja tak zrobiłam) i podać z pieczarkami i cebulką.Posypać zieleniną 
SOS POMIDOROWY

W tym czasie podsmażyć cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.

Zdjęcie


Brak komentarzy: