- (skrawki mięsiwa) boczek, łopatka, karkówka.
- Przyprawy: ilość według uznania -Sól - pieprz czarny, grubo mielony, - pieprz biały, zielony, - papryka czerwona mielona (ostra), - oregano, - tymianek, - majeranek, - cząber,
Dodatki
- czosnek
- opcjonalnie mąka ( do zagęszczenia )
- według uznania pieczarki lub grzyby leśne, najlepiej prawdziwe, blanszowane lub suszone
- różnokolorowa papryka.
WYKONANIE
Na głębokiej patelni przesmażamy pokrojone mięso i boczek,jak się zarumieni przekładamy do większego gara .Na tej samej patelni co smażyło się mięso wkładamy pokrojona cebulę i paprykę smażymy do zarumienienia .Przekładamy do garnka z mięsem i dodajemy przyprawy i inne dodatki.Wlewany trochę wody,lub bulionu z rosołu. Prużymy do miękkości na małym ogniu.Dolewany co jakiś czas trochę wody jak wyparuje .Mięso nie może się przypalić, ale smażyć w tej cebuli.Jeśli jest konieczne zagęszczamy mąką. Podajemy z ziemniakami, lub pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz