FRANCUSKIE TOSTY WEDŁUG NIGELLI LAWSON POTRZEBNE -2 jajka -1 pomarańczowa (skórka) -60 ml pełne mleko -¼ łyżeczki cynamonu -2 kromki pieczywa chleb biały (gruby) -u mnie chałka -z 1 pomarańczy (sok)
- 2-3łyżki marmolady pomarańczowej - 2 łyżki cukru pudru -1 łyżka stołowa masło WYKONANIE Trzepaczką roztrzepać jajka,zetrzeć z pomarańczy skórkę
pomarańczową,dodać mleko i cynamon mielony wszystko przyrządzać w
szerokim naczyniu.
Namoczyć kromki chleba w tej mieszance przez 2 minuty z obu stron .
Podczas gdy chleb się moczy zajmijmy się sosem- zmieszać sok
pomarańczowy, marmoladę i cukier poprowadzić do wrzenia w rondlu,
następnie zmniejsz ogień i gotować 3-4 minuty. Jeśli trzeba, niech to
syrop stoi a my zajmijmy się smażeniem chleba.
Rozgrzać masło na patelni i smażyć kromki chleba przez około 2 minuty
na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru po obu stronach -uważać
podczas przekręcania ponieważ kromki są ciężkie można pomóc sobie przy
tym szeroką szpatułką.
Podawać francuskie tosty posypane cukrem pudrem i polane syropem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz