KLUSKI ŚLĄSKIE
Przepis na te kluchy dostałam od znajomej ze śląskich stron ,a wiadoma tam kobiety znają się na kluchach .Powiedziała mi że nie prawda aby ziemniaki były z poprzedniego dnia jak to większość robi ,muszą być świeżo ugotowane i jeszcze ciepłe i czym dłużej ciasto się wyrabia tym kluchy są lepsze. Te są wspaniałe- pulchne i mięciutkie,najlepsze na świecie :)))
POTRZEBNE
-Ziemniaki ugotowane i zmielone
- 1 całe jajko i 2 żółtka
-mąka ziemniaczana
-sól do smaku
WYKONANIE
1-Ziemniaki ugotować z dodatkiem soli w wodzie.
2-Zimne ziemniaki przemielić przez maszynkę lub wycisnąć przez praskę
3-Zmielone gorące ziemniaki wsadzić do miski i równo uklepać ,nożem podzielić je na 4 części na krzyż następnie wyjąć czwartą część i do pustego miejsca wsypać tyle mąki ziemniaczanej ile się tam zmieści .
4-Dodać 1 całe jajko i 2 żółtka i dokładnie wszystko zagnieść ,czym dłużej zagniatamy to kluski są lepsze.
5 -Formować ręcznie kulki, a w nich zrobić palcem głęboką dziurkę nie przebijając do końca
5-Zagotować wodę z dodatkiem soli i wrzucić kluski .Jak wypłyną na wierzch jeszcze przez chwilkę gotować
6-Przecedzić i nakładać na talerze z dowolnym sosem (u mnie sos z leśnych grzybów)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz