Składniki:
2 kg ziemniaków30 dag kiełbasy podwawelskiej lub innej cienkiej .
30 dag wędzonego boczku
2 cebule
2 łyżki oleju
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
majeranek
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Kiełbasę, wędzony boczek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju i wystudzić .Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Do dużej miski przełożyć ziemniaki (wraz z sokiem, który puszczą), ostudzoną kiełbasę z boczkiem i cebulą. Następnie dodać surowe żółtka , mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną ,przeciśnięty czosnek i szczyptę majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać na sam koniec ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą . Wyłożyć do wysmarowanej olejem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm lub jak ja to zrobiłam do 2 keksówek .
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 75 minut w temperaturze 180 °C. Gotową babkę ziemniaczaną kroić na kwadratowe lub prostokątne porcje (można polać ketchupem). Podawać na ciepło z kefirem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz