SKŁADNIKI
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
10 łyżek oleju
10 łyżek gorącej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
1-1,5 kg śliwek węgierek
WYKONANIE
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać też cukier waniliowy , następnie mieszamy gorącą wodę z olejem i dodajemy powoli do masy z jajek ciągle ją mieszając mikserem.Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją do masy , całość mieszamy już łyżką . Połowę masy wykładamy na blachę i układamy połówki wypestkowanych śliwek .Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy ,wylewamy na śliwki .
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C ok 45-50 min .Stopień upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem .
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladową .
POLEWA CZEKOLADOWA DO CIAST
125g masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki kakao
3-4 łyżki wrzątku +
1 łyżeczka żelatyny ( żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie)
W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier puder lekko podgrzać do rozpuszczenia się cukru , dodać kakao i wymieszać wszystko że sobą na gładką masę, wlać płynną żelatynę .Nie trzymać na ogniu zbyt długo raczej trzymać rondelek w powietrzu nad ogniem i lekko podgrzewać ciągle mieszając .Zbyt mocne podgrzewanie oddzieli nam tłuszcz i masa będzie nie dobra .
Gdy polewa będzie już gotowa polać nią ciasto .
1 komentarz:
Moja mama robiła te ciasto i wyszło naprawdę pyszne! Polecam. ;)
Prześlij komentarz