Przepis pochodzi z blogu Kuchnia Broni http://bronislawa70.blox.pl/2012/05/Roladki-z-plackow-ziemniaczanych.html
Troszkę ten przepis zmodyfikowałam dodając dodatkowe składniki ,roladki są przepyszne i bardzo syte .
Składniki na placki ziemniaczane 0,70 kg ziemniaków 1 cebula 2-3 ząbki czosnku (lecz nie koniecznie) 1 jajko 2-3 łyżki mąki 1 łyżka gęstej śmietany 18% sól,pieprz,vegeta,pieprz ziołowy
Składniki na farsz mięsny 0,5kg mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka śmietany 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, vegeta mała marchewka natka pietruszki (ja dodałam jeszcze 1 małą czerwoną paprykę drobno pokrojoną w paseczki)
Dodatkowo 2 łyżki śmietany 5 dkg sera żółtego olej do smażenia
WYKONANIE:
Przygotować mięsny farsz.Cebulę Zeszklić na łyżce masła,dodać marchewkę
startą na średnich oczkach chwilę razem smażyć. Wystudzić.( można do
mięsa dać surową cebulę ,a z marchewki zrezygnować to kwestia
gustu). Mięso mielone włożyć do miski,dodać cebulę z
marchewką,jajko,śmietanę,czosnek,bułkę tartą,posiekaną natkę,przyprawy i
dokładnie wymieszać.
Przygotować ziemniaczaną masę: Ziemniaki zetrzeć na drobnej
tarce,nadmiar soku z ziemniaków odlać,dodać
jajko,mąkę,śmietanę,czosnek,cebulę,przyprawy(oraz paprykę pokrojoną w
drobne paseczki jeżeli dodajemy) i dokładnie wymieszać.Na patelni
rozgrzać olej i smażyć duże placki na rumiano(moje miały ok.15
cm.średnicy i wyszło mi z tej porcji 5 sztuk). Usmażony placek wyłożyć na
ręcznik papierowy,posmarować farszem mięsnym i zwinąć w
roladkę.Naczynie żaroodporne posmarować masłem i układać w nim
roladki.Posmarować roladki śmietaną i posypać żółtym serem.Przykryć
folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni.
Piec ok. 30-35 minut po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz