Wydaje wam się że lodów nie można usmażyć ,zróbcie ten deser a przekonacie się że jest to możliwe. Jest wspaniały ,zimne lody i chrupiąca skorupka z ciastek. Prosty w wykonaniu ale wymaga on trochę poświęconego czasu .
SKŁADNIKI 4 duże gałki lodów waniliowych 2 szklanki kokosu lub mieszanki kokosu z posiekanymi orzechami i
pokruszonymi herbatnikami 2 jajka 2 łyżki cukru olej do głębokiego smażenia sos czekoladowy (niekoniecznie) bita śmietana (niekoniecznie)
WYKONANIE Gałki lodów uformować w miarę równe kule i ułożyć na małej blaszce
wyłożonej papierem woskowym lub folią. Włożyć do zamrażalnika na co
najmniej 2 godziny. W płaskiej misce wymieszać ciastka z kokosem i
dokładnie oblepić tą mieszanką kulki lodów. Zamrozić przez 1 godzinę
Jajka rozbełtać i lekko ubić z cukrem. Zamoczyć lody w jajku i potem
jeszcze raz w suchej mieszance, tak, aby kulki lodów były bardzo
dokładnie oblepione okruszkami. Zamrażać przez 2 godziny. Rozgrzać olej
do temperatury 200 st.C w małym, głębokim rondelku i smażyć gałki lodów
po jednej, przez niecałą 1 minute, aż skorupka będzie rumiana i
gorąca. Podawać natychmiast, polane sosem czekoladowym i udekorowane
bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz