Przepis pochodzi z W-Ż od Moni http://www.wielkiezarcie.com/recipe93338.html .Wspaniały deser, jego smak bardzo podobny jest do sklepowego ptasiego mleczka z Wedla . SKŁADNIKI białko 5 dkg (2 średnie jaja) cukier puder 5 dkg 3-4 krople aromatu cytrynowego dodatki -może być kakao lub tarta
czekolada
WYKONANIE Ubić białka na sztywno i dodawać po trochu tyle cukru ile ważą białka ,
ubić i dodać aromat .Można też dodać 4 dkg cukru pudru + 1 dkg cukru
waniliowego, wtedy nie musimy dodawać aromatu.Jak do masy dodamy trochę startej czekolady wyjdzie nam ptasie mleczko czekoladowe ,równie smacznie jak waniliowe . Masę przelewamy do naczynia (nie może być metalowe),wstawiamy do mikrofali (MOC MIKROFALI 800-1000W) na dokładnie 30 sekund ,
po tym czasie wyjąć i kiedy zacznie odstawać od pojemnika przełożyć na
talerzyk , ostudzić i ozdobić jeśli mamy ochotę .Ja posypałam kakao .
NIE WOLNO PRZEDŁUŻAĆ ZALECANEGO CZASU PONIEWAŻ MASA WAM SIĘ UGOTUJE I ZAMIAST PTASIEGO MLECZKA WYJDZIE JAJKO NA TWARDO !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz