czwartek, 25 października 2012
BUŁECZKI JEŻYKI
Zostało mi po wczorajszej tarcie trochę bakłażana,cukinii i kabaczka miałam zrobić leczo,ale bułeczki wygrały. CIASTO
- 0,5 kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- bazylia
- oregano
- 2-3 ząbki czosnku (przecisnąć)
FARSZ-papryka czerwona ,kabaczek,bakłażan cukinia,marchewka,pomidory ,cebula,pieprz ,wegeta. Warzywa pokroić w kostkę przesmażyć na patelni ,dodać przyprawy (raczej musi być pikantnie),dusić do momentu aż będą miękkie i wyparuje sok. PRZYGOTOWANIE CIASTA- Mleko podgrzać i dodać drożdże ,cukier i część mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę dodać olej,sól,jajko roztrzepane za pomocą widelca,trochę bazylii, oregano i przeciśnięty czosnek oraz wyrośnięte drożdże . Ciasto dobrze wyrobić ,jeżeli będzie zbyt rzadkie dosypać trochę mąki(u mnie właśnie tak było) .Rozwałkować i pokroić na kwadraty do środka dodać farsz zawijać w kształt jeżyków i palcami uformować kolce odstawić ponownie do wyrośnięcia jak kolce będą się robić małe to ponownie je uformować, posmarować całość raztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180*c i piec 20min termoobieg.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz