czwartek, 25 października 2012

BUŁECZKI JEŻYKI


Zostało mi po wczorajszej tarcie trochę bakłażana,cukinii i kabaczka miałam zrobić leczo,ale bułeczki wygrały.                                                                                                               CIASTO
- 0,5 kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- bazylia
- oregano
- 2-3 ząbki czosnku (przecisnąć)                                                                                         
 FARSZ-papryka czerwona ,kabaczek,bakłażan cukinia,marchewka,pomidory ,cebula,pieprz ,wegeta. Warzywa pokroić w kostkę przesmażyć na patelni ,dodać przyprawy (raczej musi być pikantnie),dusić do momentu aż będą miękkie i wyparuje sok.                                                                                                                             PRZYGOTOWANIE CIASTA- Mleko podgrzać i dodać drożdże  ,cukier i część mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę dodać olej,sól,jajko roztrzepane za pomocą widelca,trochę bazylii, oregano i przeciśnięty czosnek  oraz wyrośnięte drożdże . Ciasto dobrze wyrobić ,jeżeli będzie zbyt rzadkie dosypać trochę mąki(u mnie właśnie tak było)  .Rozwałkować i pokroić na kwadraty do środka dodać farsz zawijać w kształt jeżyków i palcami uformować kolce odstawić ponownie do wyrośnięcia jak kolce będą się robić małe to ponownie je uformować,  posmarować całość raztrzepanym  jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180*c i piec 20min termoobieg.

Brak komentarzy: