SKŁADNIKI -5 białek (o temperaturze pokojowej) -2,5 szklanki cukru pudru -szczypta soli -cukier waniliowy -250 ml śmietanki kremówki (schłodzonej przez 1 godzinę w lodówce) -dowolne owoce (truskawki ,winogrono ,kiwi) u mnie jagody -czekolada do dekoracji.
WYKONANIE -Białka muszą mieć temperaturę
pokojową dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na wolnych obrotach
do uzyskania sztywnej piany ,dodajemy stopniowo do piany cukier puder i
ubijamy (wolne obroty)do momentu uzyskania sztywnej masy. Masa jest
gotowa jeżeli przekręcając miskę do góry dnem ona nie wypłynie nam . Z papieru do pieczenia wykrawamy dwa jednakowe krążki, smarujemy je dokładnie masą ,stawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 °C, z włączonym
termoobiegiem, na środkową półkę. Pieczemy przez ok. 45 minut nie
otwierając piekarnika, potem suszymy w wyłączonym, zamkniętym piekarniku
jeszcze przez 1,5 godziny.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno ,dodając trochę cukru
waniliowego.
Rozsmarowujemy połowę śmietanki na upieczonym i całkowicie wystudzonym
krążku bezowym, przykrywamy drugim krążkiem ,wykładamy resztę bitej
śmietany na torcik układamy owoce i polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz