SKŁADNIKI
• 50 dag makaronu spaghetti
• 10 – 15 dag chudego wędzonego boczku
• 3 – 4 żółtka jaj,
• ćwierć litra śmietany kremówki lub tortowej (może być też ser
mascarpone)
• ząbek czosnku
• szczypta rozmarynu
• parmezan (ewentualnie inny ser podobny w smaku)
• oliwa
• sól i pieprz do smaku.
WYKONANIE
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kroimy boczek na cienkie
plasterki i zrumieniamy go na patelni z użyciem oliwy. Następnie
dodajemy połowę śmietany, posiekany drobno czosnek oraz rozmaryn i
dusimy chwilę. Do śmietany, która nam została dodajemy żółtka i ser.
Wszystko mieszamy i wlewamy na patelnię. Pilnujemy, aby nie zaczęło
wrzeć, gdyż sos się nam zważy. Doprawiamy całość do smaku, łączymy sos z
makaronem, posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz