SKŁADNIKI NA CIASTO -
1/2 szklanki wody - 3/4 szklanki mąki pszennej - 4 jajka - 60 g margaryny - sól do smaku SKŁADNIKI NA KREM - 25 dag margaryny - 25 dag cukru pudru - 1 szklanka mleka - 1 szt budyniu waniliowego - 2 opakowania galaretki truskawkowej.
PRZYGOTOWANIE CIASTA- wodę z margaryną doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy
mąkę oraz szczyptę soli, roztrzepujemy trzepaczką. Kolejno wbijamy jajka
i dalej ubijamy mikserem. Ciasto rozkładamy na dwie blaszki i pieczemy
20-30 minut ( w zależności od piekarnika).
PRZYGOTOWANIE KREMU- z mleka i budyniu gotujemy budyń. Następnie margarynę ucieramy z
cukrem pudrem, dodajemy porcjami przestudzony budyń. Miksujemy do
momentu, aż masa będzie gładka.
Galaretki rozpuszczamy w pół litra wody, odstawiamy w chłodne miejsce,
aby zaczęły tężeć.
Następnie na spodni placek wykładamy tężejące galaretki, odstawiamy do
lodówki do całkowitego stężenia. Następnie na galaretki wykładamy krem
budyniowy, przykrywamy pozostałym plackiem. Wierzch można posypać cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz