Potrzebne będą śliwki węgierki około 1kg, pokrojone na kawałki zasypane cukrem i cynamonem .Śliweczki mieszamy i odstawiamy na jakiś czas .Takie śliwki dodajemy do bułeczek. SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE -1 kg
mąki + zapas do podsypywania -szczypta soli -1 szklanka cukru -2 opakowania
serka homogenizowanego-(po 165g) -5 żółtek -3/4 kostki masła -250ml
mleka -50g świeżych drożdży (ja dodałam sypanych- 7g i zrobiłam rozczyn jak w przepisie -5 łyżek mleka w proszku -cukier waniliowy -parę kropel
esencji waniliowej lub śmietankowej WYKONANIE -Drożdże rozkruszamy do
miseczki (LUB SUCHE DROŻDŻE WSYPUJEMY DO MISECZKI-7G), dodajemy łyżkę
cukru, 2 łyżki mąki i zalewamy ciepłym mlekiem (tak, żeby zaczyn miał
konsystencję gęstej śmietany). Mieszamy dokładnie i odstawiamy do
wyrośnięcia. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło. Mąkę przesiewamy,
dodajemy, żółtka, serek homogenizowany, cukier, szczyptę soli, ciepłe
mleko z masłem mleko w proszku oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy
gładkie, miękkie ciasto- ok 15 min jeżeli jest za gęste można dodać
trochę mleka. Kiedy przestanie się kleić i będzie odstawało od ręki
przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno przynajmniej
podwoić swoją objętość). W międzyczasie myjemy i kroimy śliwki na
mniejsze kawałki zasypujemy cukrem i cynamonem .Gdy ciasto wyrośnie na
oprószoną stolnice wykładamy ciasto ,odrywamy kawałek i formujemy mały
placek wkładamy do środka trochę powideł śliwkowych i farszu śliwkowego
.Sklejamy bułeczkę jak pierogi układamy je na blaszce łączeniem pod
spodem , smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem , pozostawiamy
jeszcze ok 1/2 godziny do napuszenia. Pieczemy 180*-ok 15-20 minut
(termoobieg). Po upieczeniu jeszcze ciepłe można polać lukrem ,lub
posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz