SKŁADNIKI NA CIASTO
*2 szklanki mąki pszennej
*15 g masła (zimne)
*0,5 szkl cukru
*2 łyżki śmietany
*3 żółtka
ORAZ
*2 budynie czekoladowe bez cukru
*masa ajerkoniakowa w puszce
*mleko do budyniu
*ewentualnie cukier do masy budyniowej jeżeli wydaje wam się za mało słodka
WYKONANIE
Ugotować gęsty budyń w mniejszej ilości mleka niż jest na opakowaniu .
Do ugotowanego budyniu dodać całą puszkę masy ajerkoniakowej i dokładnie wymieszać .
Jeżeli uważacie że masa jest mało słodka dodać trochę cukru .
Ciasto na babeczki
Masło pokroić na drobne kawałki i połączyć z resztą składników .Ciasto podzielić na dwie części (60%,40%) ,mniejszą część włożyć do zamrażalnika
Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką ,wykleić ciastem (60%)
Ciasto w foremkach ponakłuwać widelcem , dodać do środka masę budyniową
Wyjąć z zamrażalki schłodzone ciasto i wyłożyć je na masę budyniową ścierając na tarce .
Piec 180*C ok 30-35 min
Babeczki możemy udekorować roztopioną czekoladą .
BABECZKI PRZED PIECZENIEM |
1 komentarz:
Mmm, musiały smakować bosko :)
Prześlij komentarz