SKŁADNIKI
Moje zmiany przepisu w nawiasach
-3 zupki chińskie ( ja użyłam 2 o smaku kebaba i 1 pikantną)
-200 g boczku ,szynki lub innej wędliny
-mały słoiczek przecieru pomidorowego
-200 g żółtego sera
-1 cebula
-2 serki topione (u mnie o smaku czosnkowym)
-bazylia
-oregano
-pieprz
-(1-2 ząbki czosnku)
-troszkę oleju do smażenia
WYKONANIE
Zupki chińskie zalać gorącą wodą dodając przyprawy znajdujące się w zestawie (1 duża szklanka każda zupka) ,nie kruszyć klusek zalać je w całości.
Gdy makaron zmięknie odlać powstałą zupę i rozpuścić w niej serki topione lekko podgrzewając .
Przygotowanie sosu:
cebulę poszatkować i usmażyć wraz z boczkiem na małej ilości oleju. Dodać rozpuszczone serki oraz przecier pomidorowy . Przyprawić czosnkiem ,oregano ,bazylią i pieprzem (ewentualnie). Gotować na małym ogniu ok 5 min.
UWAGA -NIE SOLIĆ (ZUPKI SĄ SŁONE)
Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Makaron wymieszać z sosem i przełożyć do żaroodpornego naczynia,posypać startym serem .Wstawić do nagrzanego piekarnika 170*C i zapiekać ok 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz