poniedziałek, 21 stycznia 2013

DROŻDZOWE PASZTECIKI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ




FARSZ

1kg kapusty kiszonej
1kg mięsa z tłuszczykiem
2 większe cebule
pieprz,sól i inne lubione przyprawy
liść laurowy,ziele angielskie.

Kapustę opłukać ,zagotować i odlać tą wodę .Zalać ponownie gotowaną wodą dodać przyprawy (ziele angielskie ,liść laurowy i gotować do miękkości .Jak będzie już miękka odcisnąć z wody .
Mięso pokroić na drobne kawałki przesmażyć z cebulką i przyprawami (ja dałam przyprawę gyros i wegete ,pieprz).
Mięso dodać do kapusty i dokładnie wymieszać.
Kapustę z mięsem rozdrobnić ja użyłam do tego blendera ręcznego .Szybko i bez brudzenia maszynki do mięsa .

CIASTO
1 kg mąki.
100g drożdży świerzych lub saszetka suchych- 7g
1 kostkę margaryny-200g
3 jajka
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru + 1 łyżka do rozczynu drożdżowego
1 szklanka gęstej śmietany 18%
1/4 szklanki mleka

Zrobić rozczyn z drożdży-pokruszyć drożdże lub wsypać suche ,dodać 1 łyżkę cukru, trochę mąki i mleka.Wymieszać zostawić do wyrośnięcia .

Do miski wsypać mąkę,wbić 3 jajka,dodać łyżeczkę soli,szklankę śmietany ,rozpuszczoną i schłodzoną margarynę,2 łyżki cukru,resztę pozostałego mleka oraz rozczyn drożdżowy.Dokładnie wszystko wyrobić ok 15 min.
Odstawić do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość.Ciasto odrywać partiami i wałkować prostokąt o grubości 2-3cm,nałożyć na całości farsz i zawinąć jak roladę.Kroić na kawałki 5-6cm ,układać na papierze do pieczenia.Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem ,posypać sezamem lub makiem.Piec w 180*C (termoobieg) około 25-30 min .

Paszteciki są pulchne i mięciutkie długo zachowują świeżość .
Jeżeli zostanie wam ciasta możecie z niego zrobić pyszne bagietki lub bułeczki .

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Sa pyszne polecam Asia