Przepis pochodzi od NIKOL ,pozwoliłam sobie na pewne zmiany co chodzi o smak i ostrość sałatki.
Cytuję częściowo przepis autorki ,moje zmiany podaję w nawiasie .
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 czerwona cebula (ja dałam zwykłą białą cebulę )
- 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół główki sałaty (ja dałam kapustę pekińska ,uważam ę jest twardsza i bardziej chrupka)
- 3 pomidory
- 0,5 kg pieczarek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 0,5 l jogurtu naturalnego
- 6 łyżek majonezu
- 200 g sera żółtego (dałam 100 g)
- paczka chipsów tortilla (chipsy pikantne Wasabi)
- pieprz, sól (2-3 ząbki czosnku ,przyprawa do gyrosa)
W miedzy czasie pokroić pieczarki i podsmażyć na osobnej patelni .Nie trzymać ich zbyt długo na patelni ponieważ czym dłużej je smażymy to pieczarki nam ciemnieją ,pieczarki odcedzić z nadmiaru wody .
Sałatkę robimy w przezroczystej misce i układamy składniki warstwami .
-porwana sałata (u mnie pokrojona kapusta pekińska)
-pokrojone w kostkę pomidory
-przysmażone mięso mielone
-przysmażone pieczarki
-kukurydza
-czerwona fasola
Teraz zajmiemy się sosem
Jogurt wymieszać z majonezem doprawić do smaku solą i pieprzem (ja dodałam drobno pokrojony czosnek 2-3 ząbki)
* Polałam tym sosem wyłożone warstwy i odstawiłam do lodówki na noc aby sałatka się lepiej przegryzła
Przed samym podaniem na stół starłam żółty ser na wierzch i posypałam pokruszonymi chipsami .Dookoła miski powtykałam chipsy tortilla .
Jeżeli chcecie dowiedzieć się jak tą sałatkę zrobiła Nikol zajrzyjcie do niej polecam
http://nikolodkuchni.blogspot.co.uk/2012/08/saatka-meksykanski-krol-imprezy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz