wtorek, 24 grudnia 2013
Kruche ciasteczka-" Maszynkowce''
Jest to przepis na ciastka przeciskane przez maszynkę tzw MASZYNKOWCE , ale że ja niestety nie posiadam tego sprytnego urządzenia- zrobiłam trochę inne kształty i dodałam marmoladę na wierzch Są bardzo dobre, szkoda tylko że zrobiłam ich tak mało.
SKŁADNIKI
3/4 kg mąki pszennej
30 dag margaryny
4,5 dag smalcu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
6 łyżek cukru pudru
1,5 łyżki śmietany
szczypta soli
cukier waniliowy
cukier puder
WYKONANIE
Zagnieść ciasto, włożyć na 2 godziny do lodówki. Robić ciastka przeciskając ciasto przez maszynkę lub zrobić inne kształty ( ja dodałam do środka ciastek marmoladę różaną lecz nie jest to konieczne) Wykładać na natłuszczoną blaszkę i piec w temp. 190 stopni do momentu uzyskania złotego koloru
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz