środa, 7 maja 2014
PYSZNE CIASTO Z RABARBAREM I PIANKĄ BUDYNIOWĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 2,5szklanki mąka pszenna (ja dałam krupczatkę)
- 25dag masło lub margaryna
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 szt żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA PIANKĘ BUDYNIOWĄ
- 5 białek
- 1szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru) lub 1 duży rodzinny
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
DODATKOWO
- rabarbar kilka łodyg lub inne sezonowe owoce
- cukier do rabarbaru
WYKONANIE
Masło dobrze schłodzić w lodówce następnie pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami na ciasto .
Ciasto podzielić na dwie części (60% ,40%) - mniejszą część zawinąć w folię i wsadzić do zamrażalnika , większą część wylepić formę .
Ubić dokładnie białka na sztywną pianę , po ubiciu powoli łyżka po łyżce wsypywać cukier i cukier waniliowy , cały czas ubijając na najwyższych obrotach .
Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy - cały czas miksując, aby dobrze się rozpuścił . Strużką wlewać olej - miksując do połączenia .
Na spód wylepionego ciasta wyłożyć powstałą pianę budyniową .
Wyrównać i układać rabarbar (wcześniej podsypałam cukrem pokrojony rabarbar , jak puścił sok odlałam go). Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta .
Piec w temperaturze 190ºC przez około 35 - 45 minut.
Wyjąć , przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto wyszło super pyszne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
8 komentarzy:
Ach, kocham to ciasto, po prostu kocham :D Robiłam z rabarbarem i z truskawkami, w każdej wersji smakuje wybornie :) Twoje prezentuje się pięknie. Pozdrawiam! :D
Ja też je kocham :)) a z truskawkami chętnie zrobię bo nie jadłam .Dziękuję za komentarz i pozdrawiam !:D
Będę je w końcu musiała wypróbować, wszyscy bardzo je chwalą :) U Ciebie wygląda znakomicie :)
Dziękuję Gin :))
spróbuj koniecznie to jedno z lepszych ciast z rabarbarem ,pianka trochę przypomina sernik :D
W jakiej formie robicie to ciasto?
Ja dziś zrobiłam wyszło strasznie niskie, mało budyniu!
ja to ciasto robię w formie 20/30 cm i wyrasta bardzo ładne.
Upiekłam :) wyszło jak na zdjęciu. Mega proste, a smaczne, że aż uszy się trzęsą!! Polecam !!
Cieszę się że wyszło i smakowało ,zachęcam do dalszego pichcenia dań z mojego bloga .Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz