sobota, 18 stycznia 2014
ŚLĄSKIE Z PŁUCKAMI I KAPUSTĄ - jak wykorzystałam farsz po pierogach
Pamiętacie pierogi z płuckami , kapustą i grzybami które robiłam ostatnio tak więc zostało mi trochę farszu po nich , a że u mnie nic się nie marnuje postanowiłam wykorzystać go w inny sposób .
Tak powstały te pyszne kluchy . Przepis na kluski śląskie mam jeden pochodzi on od koleżanki Donaty i powiem wam że jest najlepszy na świecie i innego nie chcę , a przekonało się o tym już wiele osób .
Żebyście nie musieli szukać na moim blogu przepisu na śląskie kluchy pozwolę sobie umieścić je tutaj.
http://cowkuchnipichci.blogspot.com/2012/12/kluski-slaskie.html
POTRZEBNE
-Ziemniaki ugotowane i zmielone (ciepłe)
- 1 całe jajko i 2 żółtka
-mąka ziemniaczana
-sól do smaku
WYKONANIE
1-Ziemniaki ugotować z dodatkiem soli w wodzie.
2-Gorące ziemniaki przemielić przez maszynkę lub wycisnąć przez praskę
3-Zmielone gorące ziemniaki wsadzić do miski i równo uklepać ,nożem podzielić je na 4 części na krzyż następnie wyjąć czwartą część i do pustego miejsca wsypać tyle mąki ziemniaczanej ile się tam zmieści .
4-Dodać 1 całe jajko i 2 żółtka i dokładnie wszystko zagnieść ,czym dłużej zagniatamy to kluski są lepsze.
Jeżeli chcecie zrobić zwykłe kluski śląskie uformujcie z ciasta kulkę i zróbcie w nim małą dziurkę ,tak zrobione kluski ugotujcie i gotowe .
A jeżeli podobają wam się te z dodatkiem farszu to zajrzyjcie tu
http://cowkuchnipichci.blogspot.com/2014/01/pierogi-z-puckami-kapusta-i-grzybami.html
przepis na farsz możecie wykorzystać nie tylko do pierogów czy klusek ale także do naleśników .
A jak zrobić takie kluchy z farszem !!!!
Weźcie trochę ciasta zróbcie placuszek i dodajcie farsz, zlepcie i uformujcie ładną kulę .Potem wrzućcie do gotowanej i osolonej wody jak wypłyną chwilę jeszcze gotujcie ,odcedzicie i gotowe .
Kluchy polejcie tłuszczem z cebulką .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Bardzo mi miło i serdecznie zapraszam do lektury i próbowania dań z mojego bloga .
Pozdrawiam :))
Prześlij komentarz