wtorek, 3 czerwca 2014

OWOCOWA WARIACJA Z KOKOSEM




SKŁADNIKI

Ciasto:
500 g mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
250 g masła
1 łyżka kwaśniej śmietany
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Kokosowa kruszonka:
120 g masła
200 g wiórków kokosowych
3 łyżki mleka
100 g cukru

Oraz 
300 g truskawek
300 g rabarbaru

WYKONANIE

Mleko,masło i cukier rozpuścić w rondelku - przestudzić .
Do przestudzonej  masy dodać całe jajka ,dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać do osobnej miski dodać proszek do pieczenia,szczyptę soli, śmietanę oraz masę z jajkami. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką .

Kruszonka kokosowa
Masło ,mleko i cukier rozpuścić w rondelku dodać wiórki kokosowe i dokładnie wszystko wymiesza.
Blachę 24/34 wyłożyć papierem do pieczenia ,wylać ciasto oraz poukładać na wierzch truskawki i pokrojony rabarbar , posypać równomiernie masą kokosową .
Ciasto pieczemy w 180 *C ok 45-55 min . Jeżeli masa kokosowa zbyt mocno się przypieka przykryć ciasto folią aluminiową .




























1 komentarz:

Justyna Żak pisze...

chętnie bym zjadła takie ciacho:)