poniedziałek, 25 marca 2013
BUŁECZKI Z PIECZARKAMI I SEREM
POTRZEBNE NAM BĘDZIE
1 kg pieczarek
2-3 cebule
przyprawy do smaku (sól,pieprz)
starty żółty ser
trochę mąki do zagęszczenia farszu pieczarkowego
Wykonanie farszu do bułeczek
Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na patelni ,dodać pokrojone pieczarki doprawić przyprawami do smaku i smażyć .Pod koniec smażenia podsypać trochę mąką ciągle mieszając ,aby nie zrobiły nam się kluchy z mąki .
CIASTO
5 szklanek mąki pszennej
50 g drożdży
70 g masła
4 żółtka
250 ml mleka
2 łyżki śmietany
3/4 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE ROZCZYNU DROŻDŻOWEGO
Drożdże pokruszyć dodać 1 łyżkę cukru ,2 łyżki mąki i trochę ciepłego mleka .Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Resztę mąki wsypać do miski ,dodać 2 łyżki cukru ,sól ,śmietanę ,żółtka ,roztopione schłodzone masło ,przygotowany rozczyn drożdżowy ,raz ciepłe mleko .Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypać mąki a jeżeli będzie twarde i suche dolać trochę mleka .
Ciasto dokładnie wyrobić aż będzie odchodzić nam od ręki i ścianek naczynia .Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnice podzielić na części i lepić bułeczki dodając do środka przygotowany farsz oraz starty żółty ser .
Przygotowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ,posmarować je na wierzchu roztrzepanym jajkiem ,można posypać je po wierzchu sezamem choć nie jest to konieczne .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz