sobota, 30 marca 2013

MURZYNEK DOSKONAŁY




Składniki
Masa kakaowa do ciasta i na polewę
- 1,5 szkl. cukru
- 0,5 szkl. mleka
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1  zapach rumowy- mały (jeżeli buteleczka jest duża  wlać jej połowę zawartości )
Ciasto-
-2 szkl. mąki
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- piana z 2 białek
- ewentualnie bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana, wiśnie kandyzowane)

MASA KAKAOWA

Margarynę rozpuścić, dodać cukier, mleko, kakao i aromat rumowy. Całość podgrzewać (nie gotować) stale mieszając, aż cukier się całkiem rozpuści. Zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki masy do polania upieczonego ciasta.



CIASTO

Żółtka połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masę kakaową, pamiętając by zostawić 1/2 szklanki do polania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie dodać bakalie. Piecyk nagrzać. Podłużną formę nasmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub wysypać mąką.
 Z 2 białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać łyżką tak aby piana nam zbytnio nie opadła . Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 50 minut w 180-190 stopniach (sprawdzać patyczkiem)
 Po upieczeniu odczekać 10 min. i polać ciasto pozostałą polewą kakaową która ma być rzadka ,aby trochę wsiąkła w ciasto dzięki temu ciasto jest pyszniejsze i lekko wilgotne.
Ja zamiast polewy kakaowej zrobiłam lukier i posypałam pokrojoną skórką pomarańczową .Także było pyszne i zniknęło w godzinę .


A tu ciasto zrobione drugi raz ale już z polewą kakaową.




Przepis od Nutelli.

Brak komentarzy: