poniedziałek, 25 marca 2013

Szynka gotowana w soku jabłkowym



























SZYNKA GOTOWANA W SOKU JABŁKOWYM 

Składniki

kawałek szynki wieprzowej (może być to szynka w całości ok. 3 - 3,5 kg, (ja dałam 3 kulki szynki po ok 1 kg) 
2 opakowania soli peklowanej po 40 g 
2 łyżki stołowe soli 
5 - 6 ząbków czosnku 
2 cebule 
2 litry soku jabłkowego 
4 liście laurowe 
15 sztuk goździków do smaku
 sól, pieprz, jałowiec parę kulek. 

Przygotować zalewę do peklowania: sól peklowaną rozmieszać ze zwykłą solą w wodzie (zwykła zimna woda z kranu), czosnek obrać przekroić ząbki na pół, zmieszać z wodą. Szynkę umyć włożyć do garnka z przygotowaną zalewą (przycisnąć np. talerzem, tak by szynka cała była zanurzona w zalewie). Peklować około 5 - 7 dni.
Po w/w czasie szynkę przełożyć do garnka z sokiem jabłkowym, jeżeli będzie go za mało uzupełnić wodą (szynka cała musi być zanurzona w soku). Dodać liście laurowe, kulki jałowca, pokrojoną cebulę i goździk.
Gotować ok. 1 -1,5 godziny, po ugotowaniu szynkę pozostawić w wodzie do ostygnięcia (szynka będzie soczysta). 

 UWAGA :NACZYNIE Z PEKLUJĄCĄ SIĘ SZYNKĄ JA TRZYMAŁAM W LODÓWCE,SZYNECZKA NIE MA POSMAKU SOKU JABŁKOWEGO JEST PYSZNA .
Przepis z Wielkiego Żarcia .

2 komentarze:

Joanna Slad pisze...

Dorotko jest super .Pozdrawiam serdecznie na Swieta świetne.

Dorota Co w kuchni pichci pisze...

Dziękuje Joasiu również życzę Wesołych i Pogodnych Świąt.