SKŁADNIKI NA CIASTO
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu czekoladowego
- 5 żółtek
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA MASĘ
- 5 białek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 l kwaśnej śmietany
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 120 g kaszy manny
- szczypta soli
- 500 g jagód (u mnie świeże)
WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść . Podzielić na dwie części. Jedną część zamrozić, drugą wyłożyć do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, podpiec w 180 st. C przez około 15 minut,ciasto przestudzić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dokładnie ubić (masa ma być jak na bezy) . Dodać proszek budyniowy ,śmietanę i kaszę mannę, delikatnie wszystko połączyć już łyżką.
Masę wylać na wcześniej podpieczone i wystudzone ciasto, wysypać na wierzch jagody. Wyjąc z zamrażalnika drugą część ciasta i zetrzeć na grubych oczkach tarki . Piec około 50- 60 minut w 180 st. C.
Po wystudzeniu cista posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz