niedziela, 7 lipca 2013

Ciasto cytrynowo jogurtowe z dodatkiem jabłka i czereśni






 SKŁADNIKI 
- Jogurt naturalny 400ml
- Cukier 2 szklanki
- Mąka 4 szklanki
- Jajka 5 sztuk
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki 
- Cukier waniliowy 2 łyżeczki
- Jabłka 2 sztuki lub 1 duże
- Sok z połówki cytryny
- Skórka starta z cytryny
- Masło 200gr
- Wiśnie drylowane 3 szklanki
- Szczypta soli
oraz 
-Lukier lub cukier puder 

WYKONANIE
Wymieszać jajka z cukrem za pomocą miksera na gładką masę , dodać mąkę, jogurt ,cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia .Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić dodać do masy ,zetrzeć jabłka i skórkę z cytryny na tarce  i dodać do masy ,wlać sok z połowy cytryny ,dodać szczyptę soli .Wszystko dokładnie ze sobą połączyć na końcu dodać wiśnie oprószone w mące i wymieszać  je łyżką (wiśnie prószone w mące nie opadają na sam spód ciasta ) 
Masy na ciasto wychodzi dość sporo 
Wylać na formę  (u mnie blaszka i rynienka) i piec 180*C ok 45 min -do suchego patyczka .
 Ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem .




Brak komentarzy: