Aby zrobić ten torcik naleśnikowy będziecie potrzebować
-parę usmażonych naleśników 7-10 szt
-miazga owocowa z dodatkiem cukru mogą to być jagody ,maliny,porzeczki itp. (u mnie czarna porzeczka)
-masa na bezę
Możecie skorzystać z przepisu na naleśniki ode mnie lub usmażyć swoje ulubione.
CIASTO NA NALEŚNIKI
- Mleko -1,5 szklanki
- Woda -1,5 szklanki
- Jajka -2 sztuki
- Mąka - 2 szklanki (ja dodałam 2,5 szklanki mąki tortowej , ciasto wydawało mi się zbyt rzadkie)
- Szczypta soli (ja dodałam 1/4 łyżeczki)
Mus owocowy robimy za pomocą blendera lub miażdżymy widelcem z dowolnych owoców, dodając do nich trochę cukru aby nie były kwaśne
Ja Beze robię tylko z jednego przepisu który jest dostępny na blogu ,ale żebyście nie musieli szukać wstawię i tutaj .
SKŁADNIKI
WYKONANIE TORCIKU BEZOWEGO
Naleśniki usmażyć i przełożyć każdego musem owocowym układając je jeden na drugim ,wierzch posmarować masą bezową. Nagrzać piekarnik do 100 *C i piec od 60-90 min ( ja piekłam w formie do ciasta, bo nie miałam tortownicy pod ręką ,wyłożyłam folią do pieczenia) , po upieczeniu uchylić lekko piekarnik na ok 1 godzinę, aby beza nam ładnie wyschła i była chrupiąca .Można podawać na ciepło lub schłodzone następnego dnia z dodatkiem bitej śmietany .
naleśniki już przełożone musem owocowym |
oraz pokryte już masą na bezę, na wierzchu owoce |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz