wtorek, 8 października 2013

BURACZKI W SŁOIKU


 SKŁADNIKI
5 kg buraków
0,5 kg czerwonej papryki
7 dużych cebul 
1 szklanka octu
0,5 litra wody
1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
2 duże ząbki czosnku
0,5 szklanki oleju 
 (ja dodałam jeszcze pieprzu do smaku )

WYKONANIE
Buraki ugotować i zetrzeć na grubej tarce.Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę (ja cebulę starłam na drobnej tarce ze względu na dzieci ).
Zagotować  wodę + olej +cukier +sól + ocet .
Do gotującej się zalewy włożyć drobno pokrojoną paprykę i cebulę oraz przetarty czosnek wszystko  gotować  ok 10 minut.
Następnie do zalewy włożyć buraki (można doprawić jeszcze wszystko pieprzem do smaku-ja tak zrobiłam)  i ponownie gotować przez 10 min
Zagotowane buraki przełożyć do słoików i pasteryzować 15 min.

   

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Przepis ogólnie ok, tylko nie ujęto kiedy dodać ocet i czosnek.

Dorota Co w kuchni pichci pisze...

Przepraszam za niedopatrzenie w przepisie i dziękuję autorowi komentarza ,co ja bym bez was zrobiła :) przepis oczywiście poprawiony . Ocet i czosnek dodajemy do zalewy i oczywiście zagotowujemy z reszta .Pozdrawiam autora komentarza :)