sobota, 28 września 2013

OMLET BISZKOPTOWY Z MOZZARELLĄ ,SZYNKĄ I WARZYWAMI .



 CIASTO NA OMLET (3 SZT)

  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. mąki
  • pół szkl. wody
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Oraz 
- 1 duża czerwona papryka ( szczypta soli i pieprzu)
- 2 kulki sera mozzarella 
- parę plasterków szynki

Paprykę pokroić na kawałki i podsmażyć na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu .Chodzi o to aby papryka nam zmiękła i nie była surowa .Jak już to zrobimy przygotowujemy sałatkę z kapusty pekińskiej- jak ją zrobiłam znajdziecie przepis tu
 http://cowkuchnipichci.blogspot.com/2013/09/saatka-z-kapusta-pekinska.html




Teraz czas na omlety i ich przygotowanie
Z białek ubić sztywną pianę . Żółtka zmiksować z wodą ,mąką i przyprawami .Dodajemy pianę mieszając masę delikatnie łyżką .Omlety smażymy na odrobinie oliwy ustawiając gaz na najmniejszy ogień .Wykładamy na omleta pokrojoną mozzarellę ,szynkę ,podsmażoną czerwoną paprykę i trochę warzywnej sałatki z kapusty pekińskiej .Przykrywamy patelnię pokrywką (najlepsza szklana ) i podsmażamy na bardzo wolnym ogniu .Gdy omlet będzie podsmażony pod spodem a ser na wierzchu stopiony  delikatnie składamy omlet na pół i dalej podsmażamy przez chwilkę .Gotowego omleta możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika aby utrzymać temperaturę omletu i dalej smażymy pozostałe omlety .
Na wierz wykładamy sałatkę z kapusty pekińskiej .
SMACZNEGO!!!!!!




Brak komentarzy: