kawałek szynki wieprzowej
(może być to szynka w całości ok. 3 - 3,5 kg, (ja dałam 3 kulki szynki po
ok 1 kg) 2 opakowania soli peklowanej po 40 g 2 łyżki stołowe soli 5 - 6 ząbków czosnku 2 cebule 2 litry soku jabłkowego 4 liście laurowe 15 sztuk goździków
do smaku sól, pieprz, jałowiec parę kulek.
Przygotować zalewę do peklowania: sól peklowaną rozmieszać ze zwykłą
solą w wodzie (zwykła zimna woda z kranu), czosnek obrać przekroić ząbki
na pół, zmieszać z wodą.
Szynkę umyć włożyć do garnka z przygotowaną zalewą (przycisnąć np.
talerzem, tak by szynka cała była zanurzona w zalewie).
Peklować około 5 - 7 dni. Po w/w czasie szynkę przełożyć do garnka z
sokiem jabłkowym, jeżeli będzie go za mało uzupełnić wodą (szynka cała
musi być zanurzona w soku). Dodać liście laurowe, kulki jałowca,
pokrojoną cebulę i goździk. Gotować ok. 1 -1,5 godziny, po ugotowaniu szynkę
pozostawić w wodzie do ostygnięcia (szynka będzie soczysta).
UWAGA :NACZYNIE Z PEKLUJĄCĄ SIĘ SZYNKĄ JA
TRZYMAŁAM W LODÓWCE,SZYNECZKA NIE MA POSMAKU SOKU JABŁKOWEGO JEST PYSZNA
. Przepis z Wielkiego Żarcia .
2 komentarze:
Dorotko jest super .Pozdrawiam serdecznie na Swieta świetne.
Dziękuje Joasiu również życzę Wesołych i Pogodnych Świąt.
Prześlij komentarz