Przepis pochodzi z http://www.slodkiefantazje.pl/mocno-czekoladowe-ciasto-z-malinami. Pozwolę sobie zacytować przepis autorki .
Ja podwoiłam porcję i upiekłam w małej formie . I przyznaję się bez bicia że zapomniałam dodać malin do ciasta, ale zamiast tego ułożyłam je na polewie czekoladowej i ponownie polałam czekoladą .Ciasto przepyszne i wilgotne, a w połączeniu z malinami to już rozkosz dla podniebienia .
Ciasto:
Dodatkowo
-
125 g masła
-
100 g gorzkiej czekolady
-
150 ml wody
-
½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-
12 g kakao
-
160 g cukru
-
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
-
1 duże jajko
-
120 g mąki pszennej
-
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
większa szczypta soli
Dodatkowo
-
czubata szklanka malin (lub inne owoce, np. wiśnie, gruszki, etc.)
-
100 g czekolady
-
2-3 łyżki śmietany kremówki
Przygotowanie
Masło, czekoladę, wodę, kakao, kawę i cukier umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawić na 15-20 min do ostudzenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do czekoladowej mieszanki dodać, ekstrakt i jajko, zmiksować. Dodać mąkę. Miksować około minuty, aż masa stanie się gładka. Ciasto przełożyć do keksówki, posypać równomiernie malinami. Piec przez około 40-50min w temp. 170oC (ja piekłam w temp. 160°C z termoobiegiem).
Czekoladę podgrzewać ze śmietanką na małym ogniu. Kiedy czekolada się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przed polaniem ciasta, schłodzić polewę
1 komentarz:
wygląda znakomicie:)
Prześlij komentarz