piątek, 14 grudnia 2012

Jabłka w kruszonce

SKŁADNIKI NA CIASTO
4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru 
2 całe jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy bez cukru
250 g zimnego masła
troszkę śmietany 
1 łyżeczka soli

oraz

parę jabłek kwaskowych
troszkę cukru
cynamon

WYKONANIE 
SYPKIE SKŁADNIKI NA CIASTO ZE SOBĄ POŁĄCZYĆ DODAĆ 2 JAJKA ORAZ POKROJONE NA DROBNO ZIMNE MASŁO .RĘKOMA WSZYSTKO WYMIESZAĆ ROBIĄC DROBNĄ KRUSZONKĘ JEŻELI MASA JEST ZBYT SUCHA DODAĆ TROSZKĘ ŚMIETANY .
CZĘŚĆ KRUSZONKI WYSYPAĆ NA FORMĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA ,WYŁOŻYĆ NA TO JABŁKA POKROJONE W ĆWIARTKI (UKŁADAĆ DOŚĆ CIASNO) POSYPAĆ TROCHĘ CUKREM I CYNAMONEM NA WIERZCHU WSZYSTKO PRZYKRYĆ POZOSTAŁĄ KRUSZONKĄ .
WSTAWIĆ DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA DO 175*c I PIEC 45-50 MIN.
Ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

                         

Brak komentarzy: