sobota, 1 grudnia 2012

Tost francuski Nigelli Lawson

    










 FRANCUSKIE TOSTY WEDŁUG NIGELLI LAWSON 
POTRZEBNE
 -2 jajka 
 -1 pomarańczowa (skórka) 
 -60 ml pełne mleko 
 -¼ łyżeczki cynamonu
 -2 kromki pieczywa chleb biały (gruby) -u mnie chałka
 -z 1 pomarańczy (sok) - 2-3łyżki marmolady pomarańczowej  
 - 2 łyżki cukru pudru
 -1 łyżka stołowa masło 
WYKONANIE
Trzepaczką roztrzepać jajka,zetrzeć z pomarańczy skórkę pomarańczową,dodać mleko i cynamon mielony wszystko przyrządzać w szerokim naczyniu. Namoczyć kromki chleba w tej mieszance przez 2 minuty z obu stron . Podczas gdy chleb się moczy zajmijmy się sosem- zmieszać sok pomarańczowy, marmoladę i cukier poprowadzić do wrzenia w rondlu, następnie zmniejsz ogień i gotować 3-4 minuty. Jeśli trzeba, niech to syrop stoi a my zajmijmy się smażeniem chleba. Rozgrzać masło na patelni i smażyć kromki chleba przez około 2 minuty na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru po obu stronach -uważać podczas przekręcania ponieważ kromki są ciężkie można pomóc sobie przy tym szeroką szpatułką. Podawać francuskie tosty posypane cukrem pudrem i polane syropem

Brak komentarzy: