sobota, 1 grudnia 2012

KLUSKI ŚLĄSKIE

KLUSKI ŚLĄSKIE



Przepis na te kluchy dostałam od znajomej ze śląskich stron ,a wiadoma tam kobiety znają się na kluchach .Powiedziała mi że nie prawda aby ziemniaki były z poprzedniego dnia jak to większość robi ,muszą być świeżo ugotowane i jeszcze ciepłe i czym dłużej ciasto się wyrabia tym kluchy są lepsze. Te są wspaniałe- pulchne i mięciutkie,najlepsze na świecie :)))     

POTRZEBNE
-Ziemniaki ugotowane  i zmielone
- 1 całe jajko i 2 żółtka
-mąka ziemniaczana
-sól do smaku                              

WYKONANIE                                            
1-Ziemniaki ugotować z dodatkiem soli w wodzie.

2-Zimne ziemniaki przemielić przez maszynkę lub wycisnąć przez praskę

3-Zmielone gorące ziemniaki wsadzić do miski i równo uklepać ,nożem podzielić  je na 4 części na krzyż następnie wyjąć czwartą część i do pustego miejsca wsypać  tyle mąki ziemniaczanej ile się tam zmieści .

4-Dodać 1 całe jajko i 2 żółtka i dokładnie wszystko zagnieść ,czym dłużej zagniatamy to kluski są lepsze.

5 -Formować ręcznie kulki, a w nich zrobić palcem głęboką  dziurkę nie przebijając do końca

5-Zagotować wodę z dodatkiem soli i wrzucić kluski .Jak wypłyną na wierzch jeszcze przez chwilkę gotować

6-Przecedzić i nakładać na talerze z dowolnym sosem (u mnie sos z leśnych grzybów)

Brak komentarzy: