niedziela, 2 grudnia 2012

Kociołek warzywno- mięsny



















Danie bardzo sycące i pożywne,podobne do leczo tylko z ziemniakami .
Przepis pochodzi z mojej głowy a robiłam go tak :

POTRZEBNE

- 2 litry bulionu warzywnego
- 0,5 kg mięsa wołowego 
- 3 średnie marchewki
- 3-4 cebule
- 25 dkg pieczarek
- 3 spore papryki (czerwoną,żółtą ,zieloną)
- 1 duża pietruszka 
- 2 większe pomidory
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 laska kiełbasy wędzonej 
- 3-4 większe ziemniaki 
- puszka fasoli czerwonej
- sól
- pieprz
- kminek mielony
- ziele angielskie
- liść laurowy
- przyprawa gyros
- 2-4 ząbków czosnku

WYKONANIE

1- Bulion warzywny rozpuścić w 2 litrach wody.
2- Mięso pokroić na większe kawałki i podsmażyć na patelni   z dodatkiem przyprawy gyros.
3- Marchewkę,pietruszkę,ziemniaki,paprykę,pomidory- pokroić na sporą kostkę,cebulę pokroić w piórka,pieczarki w ćwiartki .
4- Przesmażone mięso przełożyć do bulionu i chwile pogotować.
5- Cebulę,pieczarki,paprykę przesmażyć na patelni
6-ziemniaki razem z marchewką też przesmażyć na patelni (choć nie jest to konieczne)
7-Jak mięso jest już w miarę miękkie dodać przesmażone warzywa ,pokrojona w kostkę pietruszkę -doprawić do smaku przyprawami i czosnkiem (możecie dodać swoje ulubione przyprawy- ale musi być pikantnie!!! )
8-Dodać pokrojone pomidory i 1 łyżkę przecieru
9- Pod koniec gotowanie dodać opłukaną fasole czerwoną oraz pokrojona w krążki kiełbasę wędzoną
10-Można zrobić lekką zasmażkę jak zupa jest zbyć rzadka.




Brak komentarzy: