niedziela, 12 stycznia 2014

Kokosanka na maślance

Smaczne wilgotne ciasto bez dodatku tłuszczu ,robi się je błyskawicznie .Jego przygotowanie zajęło mi dosłownie 15 min i dodam że znika jeszcze szybciej .



SKŁADNIKI
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru 
2 szklanki maślanki 
3 jajka
2 cukry waniliowe (po 16g)
1 proszek do pieczenia (30g)
szczypta soli

oraz dodatkowo 
100 g wiórki kokosowe
1 duży kubek śmietany słodkiej (22% lub 30%)


WYKONANIE
Jajka zmiksować z cukrem na puch ,dodać mąkę, maślankę ,cukry waniliowe ,proszek dopieczenia oraz szczyptę soli- wszystko ze sobą zmiksować na jednolita masę .
Wyłożyć formę papierem do pieczenia  -wylać ciasto ,następnie surowe ciasto posypać wiórkami kokosowymi i włożyć do nagrzanego piekarnika 180*C -piec 40  min .
Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto polewamy równomiernie na wierzchu słodką śmietaną (całość), aby ciasto mam wchłonęło śmietankę do środka .


Brak komentarzy: