wtorek, 14 stycznia 2014

Pierogi z płuckami ,kapustą i grzybami

Pewno powiecie że niedawno jedliście pierogi ,ale ja w te święta wcale się tak nimi nie objadłam, zniknęły nawet nie wiem kiedy i czułam lekki  niedosyt .Postanowiłam  je zrobić ale w innej wersji z dodatkiem płucek wieprzowych , kapusty i grzybów . Nie każdemu one mogą przypaść do gustu ale odpowiednie proporcje i przyprawy zrobią swoje, ja uważam że są bardzo smaczne nawet mój syn nimi się zajadał a jest najgorszym wybrzydzaczem kulinarnym w rodzinie .
 


                                       Z PRZEPISU WYCHODZI OK 120 PIEROGÓW

SKŁADNIKI NA CIASTO

1kg maki pszennej
1 jajko całe i 2 żółtka
ok.1,5 szklanki gorącej wody
5 łyżek olej


WYKONANIE

Do maki dodać 1 jajko i 2 żółtka ,wlać olej oraz partiami dodawać gorącej wody mieszając ciasto palcami .
Wyrabiać ,jak już nie klei się do rąk wyrabiać jeszcze 10 min.
Po wyrobieniu przykryć ciasto nagrzaną miską i trzymać je tak ok 30 min.
Ciasto jest mięciutkie i bardzo plastyczne i uważam że to najlepszy przepis na ciasto na pierogi .


SKŁADNIKI NA FARSZ DO PIEROGÓW

1 kg płucek 
2 kilogramy kapusty kiszonej
parę sztuk grzybów suszonych 
kawałek słoniny
2 większe cebule 
sól 
pieprz 
jarzynka warzywna 

WYKONANIE

1-Ugotować płucka ,kapustę opłukać i również ugotować.
2-Grzyby namoczyć.
3-Pokroić słoninę na drobne kawałki i obsmażyć na patelni dodać pod koniec smażenia drobno  posiekaną cebulę i dalej smażyć .
4-Gdy płucka przestygną przemielić je przez maszynkę. 
5-Ugotowaną kapustę dobrze wycisnąć i również przemielić przez maszynkę,przemielić też grzyby i skwarki jakie powstały ze smażenia słoniny. 
6-Do zmielonych płucek i kapusty dodać cały tłuszcz z cebulką.
7-Dodać przyprawy -sól ,jarzynkę warzywną oraz sporo pieprzu farsz jest smaczniejszy jak jest bardziej pikantny , wszystko dokładnie wymieszać.


Ciasto rozwałkować na duże placki ( nie wałkować zbyć cienko, ciasto jest tak delikatne że podczas gotowania może mam popękać ) wykrawać kółka i nakładając na nie farsz lepić pierogi .
Ugotować w osolonej wodzie .
Mnie te pierogi smakują najbardziej podsmażone na patelni.

  

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

bardzo dziękuję za przepis na farsz, wejdzie do stałego menu, wybrałam go bo tani, ale okazał się strzałem w 10! :) ciasto robiłam bezglutenowe wg tego http://zszywka.pl/p/przepis-na-pierogi-z-kapusta-i-grzy-11723864.html (tylko zamieniłam pszenną na gryczaną) co niestety dość kosztuje, no ale zdrowie... pozdrawiam i dziekuje! AsiaT.

Dorota Co w kuchni pichci pisze...

Dziękuje za opinię i ciesze się że przypasował wam ten farsz ,nie każdy wie że z płucek można coś takiego wyczarować i na dodatek takie dobre .W moim rodzinnym domu ten farsz zagościł już na stałe .Pozdrawiam :)