czwartek, 2 stycznia 2014
SZWEDZKI TORT NA POLSKIM STOLE
POTRZEBNE NAM BĘDZIE
-chleb tostowy 48 kromek
- do dekoracji tortu według własnego pomysłu (u mnie)
majonez
wędlina
szczypiorek
sałata
groszek konserwowy
natka pietruszki
pomidorki koktajlowe
parę listków pora
papryka czerwona
-----------------------------------------------------------------
NA I i III WARSTWĘ
12-15 jajek
por część jasna
majonez
jogurt
parę łyżeczek chrzanu
pieprz ,sól do smaku
Rozłożyć chleb tostowy najlepiej na dużej tacy .I przygotować farsz do I warstwy.
Jajka ugotować na twardo ,zetrzeć na tarce (grube oczka) pokroić drobno jasną część pora ,dodać majonez + jogurt oraz chrzan ,posolić popieprzyć do smaku .
Nakładać na I warstwę chleba 1/2 tej masy ,drugą część zostawiamy na III warstwę do której dołożymy jeszcze parę innych składników .
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NA II WARSTWĘ
2 udka wędzone
natka pietruszki
majonez
jogurt
1-2 ząbki czosnku
sól ,pieprz do smaku
Udka obrać i pokroić na drobne części ,posiekać natkę pietruszki ,dodać majonez + jogurt , przeciśnięty czosnek sól i pieprz do smaku .Wymieszać i nałożyć wszystko na chleb tostowy .
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NA III WARSTWĘ
Pozostała masa jajeczna z I warstwy
mała czerwona cebulka
kukurydza
papryka czerwona
Do masy jajecznej z I warstwy dodać kukurydzę ,pokrojoną cebulkę oraz paprykę czerwoną .
Wymieszać i nakładać na chleb .Całość przykryć pozostałymi kromkami .
Tak przygotowany tort owijamy ciasno folią spożywczą i wstawiamy na parę godzin do lodówki (u mnie na dekorację tort czekała prawie dobę ,dodam iż wcześniejsze jego przygotowanie gwarantuje nam lepszy smak i wilgotność chleba .
Po wyciągnięciu tortu z lodówki obkrawamy nożem nierówne odstające boki ( tort dzięki temu będzie nam się lepiej prezentował na stole)
Smarujemy go majonezem i dowolnie dekorujemy .
Ten tort jest dość duży, ale można zrobić go z mniejszej ilości chleba i składników .Dodam też że składniki na farsz mogą być dowolne według własnego uznania np.z miękkiego pasztetu ,łososia ,makreli ,serka topionego itp- dekoracja także.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz