czwartek, 2 stycznia 2014

SZWEDZKI TORT NA POLSKIM STOLE



























POTRZEBNE NAM BĘDZIE

-chleb tostowy 48 kromek 
- do dekoracji tortu według własnego pomysłu (u mnie)
   majonez
   wędlina 
   szczypiorek
   sałata
   groszek konserwowy
   natka pietruszki
   pomidorki koktajlowe
   parę listków pora
   papryka czerwona 
-----------------------------------------------------------------

NA I i III WARSTWĘ 

12-15 jajek 
por część jasna 
majonez 
jogurt
parę łyżeczek chrzanu 
pieprz ,sól do smaku

 Rozłożyć chleb tostowy najlepiej na dużej tacy .I przygotować farsz do I warstwy.
 Jajka ugotować na twardo ,zetrzeć na tarce (grube oczka) pokroić drobno jasną część pora ,dodać majonez + jogurt  oraz chrzan ,posolić popieprzyć do smaku .
Nakładać na I warstwę chleba 1/2 tej masy ,drugą część zostawiamy na III warstwę do której dołożymy jeszcze parę innych składników .
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NA II WARSTWĘ 

2 udka wędzone 
natka pietruszki 
majonez 
jogurt
1-2 ząbki czosnku
sól ,pieprz do smaku 

Udka obrać i pokroić na drobne części ,posiekać natkę pietruszki ,dodać majonez + jogurt , przeciśnięty czosnek sól i pieprz do smaku .Wymieszać i nałożyć wszystko na chleb tostowy .

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NA III WARSTWĘ 


Pozostała masa jajeczna z I warstwy 
mała czerwona cebulka 
kukurydza 
papryka czerwona 

Do masy jajecznej z I warstwy dodać kukurydzę ,pokrojoną cebulkę oraz paprykę czerwoną .
Wymieszać i nakładać na chleb .Całość przykryć pozostałymi kromkami .
Tak przygotowany tort owijamy ciasno folią spożywczą i wstawiamy na parę godzin do lodówki (u mnie na dekorację tort czekała prawie dobę ,dodam iż wcześniejsze jego przygotowanie gwarantuje nam lepszy smak i wilgotność chleba .




Po wyciągnięciu tortu z lodówki obkrawamy nożem nierówne odstające boki ( tort dzięki temu będzie nam się lepiej prezentował na stole)
Smarujemy go majonezem i dowolnie dekorujemy .

Ten tort jest dość duży, ale można zrobić go z mniejszej ilości chleba i składników .Dodam też że składniki na farsz mogą być dowolne według własnego uznania np.z miękkiego pasztetu ,łososia ,makreli ,serka topionego itp- dekoracja także.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Brak komentarzy: