czwartek, 6 grudnia 2012

Kruche ciasteczka z daktylami i czekoladą



















SKŁADNIKI
4 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 mała saszetka cukru waniliowego
250 g zimnego masła
trochę mleka lub śmietany
150 g suszonych daktyli
1 cała tabliczka czekolady
trochę olejku rumowego
1,5 łyżeczki soli

WYKONANIE
1-Daktyle i czekoladę pokroić  drobne kawałki.
2-Na stolnice wysypać produkty sypkie dodać zimne masło i za pomocą noża dobrze połączyć
3- Jak masło jest wystarczająco rozdrobnione dodać pokrojone daktyle i czekoladę oraz całe jajka ,trochę mleka (śmietany) i olejek rumowy
4-Ciasto zagnieść ,zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę
5-Rozwałkować ciasto na grubość 1,5cm i literatką wycinać koła
6-Wycięte układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem ,oraz posypać cukrem
7-Piec w 180*C około 20 min

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Ciekawa propozycja - moja rodzinka lubi takie maślane ciasteczka z dodatkami. Trzeba spróbować.
Pozdrawiam.