czwartek, 26 września 2013

DROŻDZOWE ŁÓDECZKI Z KASZANKĄ I CZERWONĄ PAPRYKĄ
























Na ciasto

Rozczyn drożdżowy
 -1,5 łyżki mąki
 -1,5 łyżeczki cukru
 -5 dag drożdży
 -trochę ciepłego mleka

CIASTO
-3 szklanki mąki
-4 łyżki oleju
-0,5 szklanki letniej wody lub mleka
-1 żółtko
-1/2 łyżeczki soli
-oregano , bazylia lub przyprawa do pizzy

Na farsz potrzebne
- 3szt kaszanki jak małe to 4szt
-1 duża papryka czerwona
-2 cebule
-sól,pieprz,majeranek ,czosnek może być sproszkowany,oregano ,bazylia



Zrobić rozczyn, jak zwiększy swoją objętość połączyć z resztą składników ,dodać także przyprawy.  Dokładnie wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Jak ciasto będzie zbyt luźne mona dodać trochę mąki .
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na części (ja urywałam kawałki wyszło mi 10 szt )

Zrobić farsz
Cebulę podsmażyć na oliwie dodać pokrojoną czerwoną paprykę i dalej smażyć , można podlać trochę wodą aby warzywa nam bardziej zmiękły ,dodać przyprawy i chwilę dusić aż woda odparuje .Pokroić do tego kaszankę i wszystko razem podsmażyć .

Gdy farsz mamy już gotowy podzielone kawałki ciasta formować w prostokąt sklejając je na oby dwóch  końcach (formujemy w ten sposób łódkę ) ,do środka nakładamy farsz (nie żałujemy go do środka).
Łódeczki  układamy na wysmarowanej olejem blaszce i odstawiamy chwilę do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy brzegi ciasta mlekiem lub roztrzepanym jajkiem .Jak nam się końcówki łódek rozejdą można je ponownie ładnie uformować .Można udekorować małym plasterkiem sera i pomidora .
Piec w nagrzanym piekarniku 180*C (u mnie termoobieg) przez 20-25 min .
Podawać na ciepło z ketchupem lub sosem czosnkowym .

Podsmażyć cebulkę z papryką

Dodać pokrojona kaszankę i dokładnie ją przyprawić

Tak wyglądały łódeczki przed pieczeniem

A tak po upieczeniu
 

Brak komentarzy: