Przepis na ciasto kruche od Donaty, można je wykorzystać do różnych przepisów np Japońca
POTRZEBNE SKŁADNIKI
Na ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
4 jajka
kostka masła lub margaryny
dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
dwie łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka cukru
0,5 szklanki rodzynek
pół łyżeczki soli
oraz
1,5 kg jabłek (najlepsze są jabłka które dobrze się rozgotują podczas pieczenia )
cukier do smaku
cynamon
cukier puder
WYKONANIE
Mąkę przesiać przez sito do miski dodać 4 żółtka i resztę sypkich składników .Masło pokroić na kawałki i posiekać nożem z resztą składników ,dodać rodzynki .Ubić białka na sztywną pianę dodać do ciasta i wszystko szybko zagnieść.
Ciasto podzielić na dwie części. 1/4 włożyć do zamrażalnika a
pozostałą część do lodówki na pół godziny.
W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć je na grubej tarce ,dodać cukier oraz cynamon do smaku.
Ciastem z lodówki wylepić formę, nakłuć widelcem i wyłożyć równomiernie jabłka . Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na wierzch.
Piec ok. 50 minut w temp. 190 st.C
Ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz