wtorek, 3 września 2013

Jabłecznik i ciasto kruche

  
Przepis na ciasto kruche od Donaty, można je wykorzystać do różnych przepisów np Japońca

POTRZEBNE SKŁADNIKI

Na ciasto:
 
3 szklanki mąki krupczatki 
4 jajka 
kostka masła lub margaryny 
dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
dwie łyżeczki cukru waniliowego 
1 szklanka cukru
0,5 szklanki rodzynek 
pół łyżeczki soli

 oraz

1,5 kg jabłek (najlepsze są jabłka które dobrze się rozgotują podczas pieczenia )
cukier do smaku 
cynamon
cukier puder 

 WYKONANIE
Mąkę przesiać przez sito do miski dodać 4 żółtka i resztę sypkich składników .Masło pokroić na kawałki i posiekać nożem z resztą składników ,dodać rodzynki .Ubić białka na sztywną pianę dodać do ciasta i wszystko szybko zagnieść. 
Ciasto podzielić na dwie części. 1/4 włożyć do zamrażalnika a pozostałą część do lodówki na pół godziny.
W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć je na grubej tarce ,dodać cukier oraz cynamon do smaku.
Ciastem z lodówki wylepić formę, nakłuć widelcem i wyłożyć równomiernie jabłka . Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na wierzch.
Piec ok. 50 minut w temp. 190 st.C 
Ciasto posypać cukrem pudrem.





 










Brak komentarzy: