Jak nie ma różnicy od tych ze sklepu to po co przepłacać.
Podam wam przepis na idealne bułki do hod-dogów lub hamburgerów.Jak je zrobiłam to byłam zaskoczona że niczym nie odbiegają od tych ze sklepu (paczkowanych) , nawet mogę powiedzieć że są jeszcze lepsze .
Bułeczki są bardzo mięciutkie wewnątrz i na zewnątrz co sprawia że pochłaniamy je błyskawicznie i chcemy sięgnąć po następną . Tak więc polecam !!
Przepis pochodzi od Samiry
ilość sztuk : 12 bułeczek
- 235 ml (1 szklanka) mleka
- 120 ml (1/2 szklanki) wody
- 55 g masła
- 560 g (4,5 szklanki) mąki pszennej
- 7 g drożdży instant lub 15g świeżych
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 jajko (roztrzepane)
- W rondelku podgrzać mleko z wodą i masłem nie dopuścić do zagotowania, ale musi być bardzo ciepłe.
- W dużej misce wymieszać 2 szklanki mąki z drożdżami, cukrem i solą.Jeżeli robimy na świeżych drożdżach zasypujemy je w osobnym garnuszku łyżeczką cukru dodajemy trochę ciepłego mleka ,mieszamy i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia i wlewamy do maki z cukrem i solą (składniki na rozczyn drożdżowy takie jak mleko i cukier bierzemy ze składników przepisu.
- Następnie dolewamy gorące mleko i mieszamy , a następnie dodajemy roztrzepane jajko i znów mieszamy. Mieszając dodawać partiami pozostałą mąkę (tzn 2,5 szklanki) , po pół szklanki na raz, dobrze wyrabiając ciasto po każdym dodaniu. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski położyć je na oprószonej mąką stolnicy i ugniatać aż będzie gładkie , elastyczne i ciągliwe (około 10 minut). Nie podsypywać zbytnio mąką.
- Bułki na hod -dogi robimy tak- Podzielić ciasto na 12 równych części. Uformować z nich prostokąty o wymiarach 7x15cm i umieścić na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1godzine.Wierch bułeczek posmarować mlekiem .
- Piec w temperaturze 200°C przez 12 do 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.(ja piekłam na termoobiegu)
- Bułki na hamburgery robimy tak -Podzielić ciasto na 12 równych części. Uformować z nich kulki i umieścić na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Lekko spłaszczyć,możemy też je lekko posypać ziarnem sezamowym. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godziny. Pieczemy tak samo jak hod-dogi .Bułeczki są dość spore.
- Bułeczki po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz