poniedziałek, 9 września 2013

Idealne bułki maślane do hod-dogów i hamburgerów .


Jak nie ma różnicy od tych ze sklepu to po co przepłacać.
Podam wam przepis na idealne bułki do hod-dogów lub hamburgerów.Jak je zrobiłam to byłam zaskoczona że niczym nie odbiegają od tych ze sklepu (paczkowanych) , nawet mogę  powiedzieć że są jeszcze lepsze .
Bułeczki są bardzo mięciutkie wewnątrz i na zewnątrz co sprawia że pochłaniamy je błyskawicznie i chcemy sięgnąć po następną . Tak więc polecam !!

























Przepis pochodzi od Samiry

ilość sztuk : 12 bułeczek

  • 235 ml (1 szklanka) mleka
  • 120 ml (1/2 szklanki) wody
  • 55 g masła 
  • 560 g (4,5 szklanki) mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant  lub 15g świeżych 
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko (roztrzepane)

  1. W rondelku podgrzać mleko z wodą i masłem nie dopuścić do zagotowania, ale musi być  bardzo ciepłe.
  2. W dużej misce wymieszać 2 szklanki mąki z drożdżami, cukrem i solą.Jeżeli robimy na świeżych drożdżach zasypujemy je w osobnym garnuszku łyżeczką cukru dodajemy trochę ciepłego mleka ,mieszamy i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia i wlewamy do maki z cukrem i solą  (składniki na rozczyn drożdżowy takie jak mleko i cukier bierzemy ze składników przepisu. 
  3. Następnie dolewamy gorące mleko i mieszamy , a następnie dodajemy roztrzepane jajko i znów mieszamy. Mieszając dodawać partiami pozostałą mąkę (tzn 2,5 szklanki) , po pół szklanki na raz, dobrze wyrabiając ciasto po każdym dodaniu.  Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski położyć je na oprószonej mąką stolnicy i ugniatać aż będzie gładkie , elastyczne i ciągliwe (około 10 minut). Nie podsypywać zbytnio mąką.
  4. Bułki na hod -dogi robimy tak- Podzielić ciasto na 12 równych części. Uformować z nich prostokąty o wymiarach 7x15cm  i umieścić na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1godzine.Wierch bułeczek posmarować mlekiem .
  5. Piec w temperaturze 200°C przez 12 do 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.(ja piekłam na termoobiegu)
  6. Bułki na hamburgery robimy tak -Podzielić ciasto na 12 równych części. Uformować z nich kulki i umieścić na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Lekko spłaszczyć,możemy też je lekko posypać ziarnem sezamowym. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godziny. Pieczemy tak samo jak hod-dogi .Bułeczki są dość spore.
  7. Bułeczki po wyjęciu z piekarnika  pozostawić do ostygnięcia .


Brak komentarzy: