Teraz mamy pełnię sezonu na kalafiory i brokuły.Bardzo lubię te warzywa przygotowane na wszelakie sposoby ,jednym z nich jest pyszna zapiekanka pod beszamelem z dodatkiem bułki tartej .
- 1 kalafior
- 1 brokuł
- 2-3 łyżki bułki tartej
NA SOS BESZAMELOWY
- 2 łyżki dobrej jakości masła
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 1 większy ząbek przeciśniętego czosnku
- szczypta startej gałki muszkatałowej
- sól , pieprz do smaku
Ugotować kalafior i brokuł w lekko osolonej wodzie na półmiękko .
W miedzy czasie przygotowujemy sos beszamelowy .W rondelku rozpuścić masło dodać mąkę dokładnie wymieszać .Do jasnej zasmażki wlewany stopniowo mleko dokładnie roztrzepujemy i rozbijamy powstałe grudki, dodajemy do smaku sól , pieprz i gałkę muszkatałową nie zapominamy o ciągłym mieszaniu sos łatwo przypalić .Chwilę gotujemy aż sos nam zgęstnieje.
Kalafior i brokuł podzielić na różyczki ,ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać całość sosem beszamelowym ,wierzch posypać bułką tartą .
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180*C i zapiekać 25-30 min ( bułka na wierzchu musi być ładnie zarumieniona ).
Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz