Ja niestety pominęłam oliwki bo nie za bardzo je lubię, ale wy możecie je dodać i spróbować tego dania z takim dodatkiem .
Mnie osobiście bardzo smakują makarony pod każdą postacią tak więc zapraszam do wypróbowania tego przepisu .
A tak wygląda orginalne danie Giady zdjęcie pochodzi ze strony Food Network
Autorka przepisu Giada De Laurentiis ,czyż nie fajna kobitka :))))
PRZEPIS ( MOJE ZMIANY W NAWIASACH )
Składniki
-500g spaghetti
-175 ml oliwy z oliwek extra virgin (lub dobrej jakości oliwa)
-50g przyprawione grzanki z chleba ( ja dodałam bułkę tartą z przyprawami ,można taką dostać w markecie)
-1/4 łyżeczki soli morskiej, a także więcej do przyprawiania
-1/4 łyżeczki świeżo zmielony czarny pieprz, plus więcej do przyprawiania
-100g pestek i posiekanych czarnych oliwek- zalecane: Kalamata
-100g bez pestek i posiekanych duże zielone oliwki -zalecane: Bella Di Cerignola
-35g świeżo startego parmezanu
-60g posiekanych świeżych liści pietruszki
Przygotowanie
W dużym garnku zagotować wodę z solą ,dodać makaron spaghetti gotować al-dente ok 8 min .
W tym samym czasie na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu ,dodać bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku ok 1/4 łyżeczki każda (ale uważać z tym przyprawianiem ponieważ bułka jest już lekko przyprawiona)
Makaron przełożyć na patelnię nie przejmować się że woda nam się dostanie do usmażonej bułki ponieważ o to chodzi i dodajemy także tej samej wody z gotującego się wcześniej makaronu ok 240 ml chodzi o to aby powstał nam z tego sos.Zdjąć z ognia patelnię i dodać pokrojone czarne i zielone oliwki ,zetrzeć parmezan oraz świeżo pokrojoną natkę pietruszki , wszystko wymieszać jeżeli potrawa jest zbyt sucha dodać trochę wody z makaronu, aby go trochę poluzować .Całą potrawę przełożyć na duży talerz i udekorować pozostałą natką pietruszki .
Przepis orginalny
- 500g spaghetti
- 175ml extra virgin olive oil
- 50g seasoned dried breadcrumbs
- 1/4 tsp sea salt, plus more for seasoning
- 1/4 tsp freshly ground black pepper, plus more for seasoning
- 100g pitted and roughly chopped black olives (recommended: kalamata)
- 100g pitted and roughly chopped large green olives (recommended: Bella Di Cerignola)
- 35g freshly grated Parmesan
- 60g chopped fresh flat-leaf parsley
1) Bring a large pan of salted water to
the boil. Add the pasta and cook, stirring occasionally, until tender
but still firm to the bite, about 8 minutes.
2) Meanwhile, in a large frying pan, heat the oil over a medium-high
heat. Add the breadcrumbs and 1/4 tsp each of the salt and pepper.
Stirring constantly, cook the breadcrumbs until golden brown, about 2
minutes. 3) Drain the pasta, reserving 240ml of the pasta water. Stir the pasta into the breadcrumb mixture. Remove the pan from the heat and add the black and green olives.
4) Add the Parmesan cheese and 3 tbsp of the parsley. Season the pasta with salt and pepper, to taste. Gently toss to coat, adding the reserved pasta water, if needed, to loosen the pasta. Transfer to a large serving bowl and garnish with the remaining parsley.
1 komentarz:
Usually I don't read article on blogs, but I wish
to say that this write-up very compelled me to check out and do it!
Your writing style hass been surprised me. Thank you, quite
nice post.
Have a look at my website: Arthur Falcone
Prześlij komentarz