piątek, 3 stycznia 2014

Delikatny jabłecznik z budyniem


Jedno z moich ulubionych ciast ,dawno nie piekłam i na pewno dzieci też się ucieszą zwłaszcza to starsze .
Ciasto  jest przepyszne ,dosłownie rozpływa się w ustach i nie jest przesłodzone .
Serdecznie polecam :))

PRZEPIS NA MAŁĄ BLASZKĘ 

Składniki na ciasto
450 g mąki pszennej 
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
250 g masła (zimne pokrojone w kostkę)
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

oraz
1,5 kg jabłek
trochę cynamonu 
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 
750 ml mleka (do budyniu)
4 łyżki cukru (do budyniu)
cukier puder do posypania ciasta 
trochę bułki tartej   

1 Składniki ciasta zagnieść ze sobą ,podzielić ciasto na 2 części -jedną włożyć do lodówki , a drugą do zamrażalnika na ok 2 godzinki .
2 Jabłka pokroić w ćwiartki 
3 Ugotować budyń z dodatkiem cukru 
Gdy ciasto będzie już schłodzone (z lodówki) wylepić nim blaszkę i posypać lekko bułką tartą (bułka wchłonie wilgoć z jabłek )
5 Ułożyć ciasno na cieście ćwiartki jabłek ,posypać je cynamonem 
6 Na jabłka wylać gorący budyń i rozprowadzić go równomiernie po całości 
7 Wyjąć  ciasto z zamrażarki ,zetrzeć je na tarce (grube oczka) i wyłożyć równomiernie na budyń .
8 Piec ok 55 min w 180*C   
9 Po upieczeniu i wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem . 

 


Źródło przepisu - http://mojewypieki.blox.pl/html

3 komentarze:

ladylaura pisze...

Uwielbiam to ciasto ,pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

uwielbiam takie nieprzesadnie słodkie wypieki. a masę budyniową wprost wielbię :)

gin pisze...

Jabłecznik z budyniem to jedno z moich ulubionych ciast. Pycha!