piątek, 14 grudnia 2012
Waniliowe ciasto grysikowe z kruszonką .
SKŁADNIKI NA CIASTO
4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 całe jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy bez cukru
250 g zimnego masła
troszkę śmietany
1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI NA MASĘ GRYSIKOWĄ
500 ml.mleka
250 ml.śmietany 18%
120 g kaszy manny
4 łyżki masła
3 jajka
cukier waniliowy
150 g cukru
szczypta soli
sok z połówki cytryny
parę kropli olejku waniliowego
Najpierw zajmiemy się kruszonką -wszystkie produkty sypkie ze sobą połączyć dodać jajka ,oraz drobno pokrojone masło.
Rękoma wszystko wymieszać robiąc z ciasta kruszonkę jak ciasto jest zbyt suche dodać troszkę śmietany . Kruszonkę odstawić w chłodne miejsce i zajmiemy się teraz masą grysikową.
Mleko i śmietanę lekko zagotować wsypać delikatnie i po woli kaszę mannę , gotować na małym ogniu 5 min ciągle mieszając.Gęstą mannę przestudzić, dodać 4 łyżki masła (temperatura pokojowa) i dokładnie wymieszać .
Żółtka , waniliowy olejek i cukry (waniliowy i zwykły) zmiksować .
Białka ubić z solą na sztywną pianę .
Masę z żółtek dodać do masy z manny,wymieszać dokładnie ,dodać sok z cytryny -wymieszać.
Następnie dodać pianę z białek i łyżką połączyć bardzo delikatnie uważając aby za bardzo nie uszkodzić piany.
Połowę kruszonki wysypać na formę wyłożoną papierem do pieczenia ,wylać na to masę z grysiku i posypać wierzch pozostałą kruszonką .Nagrzać piekarnik do 175 *C i piec 45-50 min (ja na termoobiegu)
Upieczone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Super to ciasto muszę zrobić.
Prześlij komentarz