piątek, 14 grudnia 2012

Waniliowe ciasto grysikowe z kruszonką .












SKŁADNIKI NA CIASTO
4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru 
2 całe jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy bez cukru
250 g zimnego masła
troszkę śmietany 
1 łyżeczka soli

SKŁADNIKI NA MASĘ GRYSIKOWĄ
500 ml.mleka
250 ml.śmietany 18%
120 g kaszy manny
4 łyżki masła
3 jajka
cukier waniliowy
150 g cukru
szczypta soli
sok z połówki cytryny
parę kropli olejku waniliowego

Najpierw zajmiemy się kruszonką -wszystkie produkty sypkie ze sobą połączyć dodać jajka ,oraz drobno pokrojone masło.
Rękoma wszystko wymieszać robiąc z ciasta kruszonkę jak ciasto jest zbyt suche dodać troszkę śmietany . Kruszonkę odstawić w chłodne miejsce i zajmiemy się teraz masą grysikową.

Mleko i śmietanę lekko zagotować wsypać delikatnie i po woli  kaszę mannę , gotować na małym ogniu 5 min ciągle mieszając.Gęstą mannę przestudzić, dodać 4 łyżki masła (temperatura pokojowa)  i dokładnie wymieszać .
Żółtka , waniliowy olejek  i cukry (waniliowy i zwykły)  zmiksować .
Białka ubić z solą na sztywną pianę .
Masę z żółtek dodać do masy z manny,wymieszać dokładnie ,dodać sok z cytryny -wymieszać.
Następnie dodać pianę z białek i łyżką połączyć bardzo delikatnie uważając aby za bardzo nie uszkodzić piany.

Połowę kruszonki wysypać na formę  wyłożoną papierem do pieczenia ,wylać na to masę z grysiku i posypać wierzch pozostałą kruszonką .Nagrzać piekarnik do 175 *C i piec 45-50 min (ja na termoobiegu)
Upieczone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Super to ciasto muszę zrobić.