piątek, 28 czerwca 2013

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami .




Potrzebne na biszkopt
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek wody
  • niecała szkl. mąki pszennej
  • 2,5 płaskiej łyżki kakao (ja podzieliłam masę ma połowę i do jednej części dodałam 1/2 części kakao)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
     

     
    -Białka oddzielić od żółtek.
    -Białka ubić/zmiksować na sztywną pianę.
    -Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając/miksując.
    -Dodawać po jednym żółtku.
    -Ubijać/miksować, do powstania jednolitego koloru.
    -Dodać olej.
    -Dodać wodę.
    -Ubijać/miksować jeszcze chwilę.
    -Mąkę, kakao i proszek zmieszać w oddzielnym naczyniu..
    -Stopniowo wsypywać mieszankę do jajek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką, aż powstanie jednolita masa.
    -Gotowy biszkopt wylać na formę, wyłożoną papierem do pieczenia.
    -Piec ok. 20-30 min. w 180st C (piec do suchego patyczka )
     
      (Jeżeli chcemy uzyskać biszkopt czekoladowy do mąki i proszku do pieczenia dodać 2,5 płaskiej łyżki kakao ) i wszystko przesiać do masy jajecznej. A jeśli chcemy uzyskać  biszkopt marmurkowy  to należy podzielić masę na połowę i do jednej części dodać kakao -1,5 płaskiej  łyżki i delikatnie mieszać  .Wylewamy na formę jedną część ciasta jasnego na to ciemne i za pomocą łyżki pomieszać masy robiąc zygzaki w różne strony )




















    POTRZEBNE NA KREM
    * 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    * mleko
    * margaryna 1 kostka
    * 2 żółtka 
    Oraz 
    * galaretka truskawkowa 

    WYKONANIE

    Budynie ugotować na mleku w trochę mniejszej ilości niż jest podane na opakowaniu ,dodać cukier jeżeli nie ma go w budyniu .Budyń ostudzić ,dodać 2 żółtka i dokładnie zmiksować .Margarynę (temperatura pokojowa) utrzeć na puch mikserem i dodawać stopniowo po jednej łyżce masy budyniowe cały czas miksując.
    Do masy można dodać dowolny alkohol 
    Tą masą przełożyć biszkopt ,ułożyć na całości  truskawki i zalać galaretką truskawkową .
    Ciasto schłodzić delikatnie w lodówce .

Brak komentarzy: