Potrzebne na biszkopt
-
3 duże jajka
-
3/4 szkl. cukru
-
6 łyżek oleju
-
6 łyżek wody
-
niecała szkl. mąki pszennej
-
2,5 płaskiej łyżki kakao (ja podzieliłam masę ma połowę i do jednej części dodałam 1/2 części kakao)
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia-Białka oddzielić od żółtek.-Białka ubić/zmiksować na sztywną pianę.-Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając/miksując.-Dodawać po jednym żółtku.-Ubijać/miksować, do powstania jednolitego koloru.-Dodać olej.-Dodać wodę.-Ubijać/miksować jeszcze chwilę.-Mąkę, kakao i proszek zmieszać w oddzielnym naczyniu..-Stopniowo wsypywać mieszankę do jajek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką, aż powstanie jednolita masa.-Gotowy biszkopt wylać na formę, wyłożoną papierem do pieczenia.-Piec ok. 20-30 min. w 180st C (piec do suchego patyczka )(Jeżeli chcemy uzyskać biszkopt czekoladowy do mąki i proszku do pieczenia dodać 2,5 płaskiej łyżki kakao ) i wszystko przesiać do masy jajecznej. A jeśli chcemy uzyskać biszkopt marmurkowy to należy podzielić masę na połowę i do jednej części dodać kakao -1,5 płaskiej łyżki i delikatnie mieszać .Wylewamy na formę jedną część ciasta jasnego na to ciemne i za pomocą łyżki pomieszać masy robiąc zygzaki w różne strony )POTRZEBNE NA KREM* 2 budynie waniliowe lub śmietankowe* mleko* margaryna 1 kostka* 2 żółtkaOraz* galaretka truskawkowaWYKONANIEBudynie ugotować na mleku w trochę mniejszej ilości niż jest podane na opakowaniu ,dodać cukier jeżeli nie ma go w budyniu .Budyń ostudzić ,dodać 2 żółtka i dokładnie zmiksować .Margarynę (temperatura pokojowa) utrzeć na puch mikserem i dodawać stopniowo po jednej łyżce masy budyniowe cały czas miksując.Do masy można dodać dowolny alkoholTą masą przełożyć biszkopt ,ułożyć na całości truskawki i zalać galaretką truskawkową .Ciasto schłodzić delikatnie w lodówce .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz